11 Şubat 2014 Salı

B Grubu Vitaminlerin Eksikliğinde Hangi Sorunlar Yaşanır?




B1 (Tiyamin): Bir sinir sistemi hastalığı olan beriberi gelişebilir. Yorgunluk, ödem, duygusal bozukluklar. Kalp-damar, sinir, kas ve sindirim sistemlerinde sorunlar. 
Kaynakları: Tahıllar, meyve, et, süt-süt ürünleri, kuruyemişler.
B2 (Riboflavin): Dudaklarda çatlama, ağız ve boğazda problemler, deri-tırnak ve saçta sorunlar, gözde sorunlar. 
Kaynakları: Tahıl, et, böbrek, karaciğer, kuruyemişler, süt-süt ürünleri, domates, baklagiller, balık, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, ekmek mayası.
B3 (Niyasin): Uykusuzluk, güçsüzlük, saldırganlık, sinir sisteminde fonksiyon bozukluğu, mide-bağırsak sistemi bozukluğu, ishal, bunama, cilt sorunları. Kaynakları: Et, balık, kuruyemişler, tahıl, süt, yumurta, meyve, sebze, kuruyemişler, baklagiller, ekmek mayası.
B5 (Pantotenik asit): Deride ve saçta sorunlar, sinir sistemi sorunları. 
Kaynakları: Tüm bitkisel ve hayvansal besinler; karaciğer, baklagiller, kuruyemişler.
B6: Kansızlık, depresyon, stres, kolay hastalanma, göz ve ağız çevresinde yaralar, uykusuzluk, baş ağrısı. 
Kaynakları: Kırmızı ve beyaz et, çiğ sebzeler, süt ve süt ürünleri, yumurta, muz, patates, soya, havuç.
B7: Kuru ve pullanan deri, solgunluk, iştahsızlık, kas ağrıları saç sorunları. Kaynakları: Karaciğer, böbrek, süt ürünleri, deniz ürünleri, kuruyemişler, karnıbahar, patates.
B9 (Folik asit): Doğum kusurları, kansızlık, kalp-böbrek ve kemiklerde sorunlar, bilişsel bozukluklar. 
Kaynakları: Koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, baklagiller, kuruyemişler, turunçgiller.
B12 : Kansızlık, ayak ve bacaklarda spazm, duyu kaybı, ağrı, denge ve koordinasyon kaybı, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, göz bozuklukları, baş ağrısı.
Kaynakları: Et, ciğer, balık, soya, süt ürünleri, yumurta. 




Rafine edilmiş beyaz un ve bu unla üretilmiş besinler yerine, tam tahıllı besinlerle B grubu vitamin eksikliğini büyük ölçüde engellenebilir. Flakefest kahvaltı gevreklerinin tüm çeşitlerinde tahıl karışımı (tam buğday unu, mısır unu, pirinç unu ya da fındık unu) kullanılır. Günlük alınması gereken 9 vitamin, 2 mineral içerir: Bunlar; B1 vitamini (Tiyamin), B2 vitamini (Riboflavin), B3 vitamini (Niyasin), B5 vitamini (Pantotenik Asit), B6 vitamini, B9 vitamini (Folik asit ), B12 vitamini, C vitamini, E vitaminidir. Ayrıca kalsiyum ve demir takviyelidir; protein ve lif içerir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder