23 Ekim 2013 Çarşamba

Çocuklarınız internette güvende mi?

İngiltere'de yapılan araştırma, çocukların internette büyük riskler aldığını ortaya koyuyor: 
*9-11 yaş aralığındaki çocukların çoğu kişisel bilgilerini internette paylaşıyor.
*kendilerinden büyük çocuklar için yapılmış oyunları oynuyorlar,
*%18’i internet üzerinden edindikleri arkadaşlarıyla, anne-babalarının haberi olmadan gerçek hayatta buluşuyor. 

Çocukların anne-babalarının bilgisi dışında, internette riskli şeyler yapmaları, ebeveynlerinin ihmalinden ya da kötü niyetinden değil, teknolojiyi bilmediklerinden kaynaklanıyor. Çünkü birçok ilkokul öğrencisi, internet hakkında anne-babasından daha bilgili.

Sonuçlar kaygı verici...
*Araştırma için görüşülen çocukların %43'ü her gün internete giriyor. %46'sı her girişinde en az 2 saat internette dolaşıyor.
*Çocukların %22'si, interneti düzenli olarak akşam 21.00'den sonra kullanıyor. %7'si gece yarısından sonra da bilgisayar başında oluyor.
*Gece geç saatlere kadar internette dolaşan çocukların okulda dikkati dağınık oluyor.
*Çocukların %23'ü internette en çok video oyunları oynamayı sevdiğini söylüyor. %18'i sosyal ağlara girmeyi, %17'si video seyretmeyi seviyor.
*Oyun oynamayı sevdiğini söyleyenlerin %19'u savaş oyunları oynadığını söylüyor. Bunların önemli bir kısmının, 18 yaş sınırı konmuş, kendi yaşlarına uygun olmayan oyunlar olduğu anlaşılıyor.
*Yapılan bir başka araştırmada ise ülkedeki çocukların %55'inin günlük hayatlarının bir parçası olarak internet tacizi ya da zorbalığıyla karşı karşıya geldiklerini ortaya koyuyor.

Ne yapmalı?
Çocuklar internete girdikleri zaman, bu alanda çok hızlı olmalarına rağmen, gerçek dünyanın tehlikeleri karşısında yetişkinlerin geliştirdiği algılara sahip değiller ve kendilerini korumaya yarayacak kuralları uygulayamıyorlar. İnternetteki tehlikeleri fark edemiyorlar. 
Dolayısıyla, anne-babaların çocuklarının internet konusunda daha fazla farkındalık geliştirmesi ve sorumluluk alması gerekiyor. 
Bilgi güvenliği uzmanları, anne-babaları çocuklarının internette ne yaptığını daha yakından takip etmek için bilgilenmeleri ve onları tehlikeden uzak tutmaları konusunda uyarıyor. Çocukların internet güvenliği konusunda okulda da eğitilmeleri gerekiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder