7 Ekim 2013 Pazartesi

Neden "tam tahıllı" besinler yememiz gerekiyor?




Çünkü, "beyaz un" elde edilirken un arıtılır; yani rafine edilir. Bu işlem sırasında tahılın kepek ve özü ayrılır, sadece nişastalı kısmı kalır; maalesef tahıldaki proteinin % 25'lik kısmıyla birlikte en az 17 önemli besin maddesi de kaybedilir. Oysaki tahılın kepek kısmı önemli antioksidanları, B vitaminlerini ve lifleri kapsar. Özü ise B vitaminleri, sağlıklı yağ ve protein türevleri açısından zengindir. Üreticiler beyaz una kıvam artırıcılar ve bazı katkı maddeleri ekleseler de, bu arıtılmış beyaz unun, tam tahıldan yapılan unun arıtma öncesi besin zenginliğine ulaşması mümkün değildir. Bu nedenle rafine un yerine tam tahıldan yapılan unu tüketmek gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder